colaj_fibre_metalice

Fibrele metalice sunt fasii discontinue de dimensiuni reduse, dintr-un tip de otel cu proprietati aparte. Armarea dispersa a betonului cu fibre metalice imbunatateste considerabil proprietatile mecanice ale acestuia.

Cea mai des intalnita metoda de folosire a fibrelor metalice in industria constructoare este armarea constructiva a betonului armat obisnuit. Acest tip de armare reprezinta un segment in continua dezvoltare in industria cimentului, cu ingineri, arhitecti si contractori recurgand tot mai des la folosirea fibrelor metalice pentru asigurarea sucesului in proiectele cu aplicatii in constructiile din beton.

In constructiile de anvergura cum ar fi cladirile cu mai multe etaje, autostrazile, podurile, pistele de avioane, pardoselile, fibrele metalice sunt folosite
in primul rand pentru a:

 • Spori rezistenta la indoire sau forfecare
 • Spori rezistenta la temperaturi ridicate si a micsora deformatiile prin contractii, in urma uscarii betonului

UTILIZARE
Ultimele cercetari in domeniu au demonstrat ca in curand, fibra metalica va putea inlocui in totalitate armatura din otel-beton. In acest sens se inregistreaza reusite in consolidarea de pereti interiori, dar si stalpi structurali (captusire), productia de elemente prefabricate sau executarea de pardoseli cu solicitare dinamica variata.

Prin distribuirea aleatorie a fibrelor metalice fabricate la cele mai inalte standarde, cu tehnologia  Fibro Metals, se asigura o dispersie uniforma a tensiunii pe toata suprafata matritei de ciment. Micro-fisurile, care de obicei cresc in dimensiune proportional cu cresterea tensiunii exercitate sunt oprite de reteaua formata din fibrele inserate in beton, oprindu-se astfel microfisurarea pronuntata si ulterior deteriorarea suprafetei construite.

CELE MAI FRECVENT FOLOSITE TIPURI DE FIBRA METALICA

3 DIM

5d

vezi detalii

Ondulata

ondulata

vezi detalii

Cu ciocuri

ciocuri

vezi detalii

DE CE FIBRE METALICE?

 • Folosirea fibrelor metalice pentru armarea dispersa a betonului sporeste considerabil rezistenta acestuia la socuri dinamice
 • Ofera avantaje atat constructive cat si ecconomice, in raport cu armarea cu fier-beton
 • Imbunatateste considerabil proprietatile mecanice ale betonului
 • Sporeste rezistenta betonului la fluctuatii de temperatura
 • Betonul armat cu fibra metalica prezinta o rezistenta ridicata la coroziune
 • Pentru ca datorita armarii tridimensionale cu fibra metalica, suprafata armata astfel inregistreaza o crestere sporita a tensiunii suportate
 • Pentru ca intr-un numar semnificativ de aplicatii nu mai este necesara folosirea unei armaturi din retea metalica
 • Procesul de inserare a fibrelor in ciment se poate face direct in cifa, fara pompa
 • Folosirea lor conduce automat la o scadere in cheltuielile de armare si timpul de executie
 • Domeniul de utilizare al betonului armat cu fibra metalica este foarte vast: conducte din beton, elemente prefabricate, piste pentru aeroporturi, fundatii, pardoseli, cofraje pierdute, lucrari de consolidare la tuneluri (beton torcretat).